fbpx

Gedik Ahmet Pasha – Stergjyshi i Ismajl Qemajl Vlores

//

Gedik Ahmed Pasha ishte një burrë shteti dhe admiral osman, i cili shërbeu si Grand Vezir(Kryeminister) Admirali i Madh i Marinës Osmane gjatë mbretërimit të sulltanëve Mehmed II dhe Bayezid II.

Gedik Ahmet Pasha vinte nga nje familje shqiptare nga fshati Punoshevc i rajonit te Vranjes ne kufijte e sotem te Serbise. Pas ksaj ata shperngulen per ne qytetin e vlores,ku edhe identifikohen si familja Vlora duke udhehequr me ket qytet. Kryeministri i pare i shqiperise Ismaj Qemajl Vlora ne kujtimet e tije e permend Gedik Ahmet Pashen me krenari duke thene se “Ne jemi pasardhes te Gedik Ahmet Pashes”.

Gedik Ahmet Pasha duke udhëhequr ushtrinë osmane, ai mundi Beun e fundit anadollak, që i rezistonte zgjerimit osman në rajon, Beiluku(Principata) e Kahramaneve. Kahramanet kishin qenë principata më e fortë në Anadoll për gati 200 vjet, madje edhe më e fortë se osmanët në fillimin e kësaj të fundit. Ata e arritën me sukses Sulltanatin e Rumit(Sulltanati turk i saj kohe ne anadall) në sasinë e pasurive që zotëruan, midis tyre qyteti i Konya, ish-kryeqyteti i Selçukut. Fitorja e Gedik Ahmed Pasha kundër Kahramaneve në 1471, duke pushtuar territorin e tyre, si dhe rajonin bregdetar mesdhetar rreth Ermenek, Mennan dhe Silifke, u treguan vendimtare për të ardhmen e osmanëve.

Gedik Ahmet Pasha dërgua në vitin 1475 nga Sulltani për të ndihmuar Khanatenë e Krimesë kundër forcave Genovese. Në Krime, ai pushtoi Caffa, Soldaia, Cembalo dhe kështjella të tjera Genovese, si dhe Principatën e Theodoro me kryeqytetin e saj Mangup dhe rajonet bregdetare të Krimesë. Ai shpëtoi Khanin e Krimesë, Meñli I Giray, nga forcat Genovese. Si rezultat i kësaj fushate, Krimea dhe Cirkasia(Qerkezia,nga edhe vijne Qerkezet e Kosoves) hynë në sferën e ndikimit otoman.

Në 1479, kur ai ishte sanxhak bej i Sanxhakut të Avlonës(Vlores),Sulltan Mehmeti II e urdhëroi atë të udhëheqë një forcë rrethimi midis 10,000 dhe 40,000 trupash në rrethimin e Shkodrës. Më vonë atë vit, sulltani urdhëroi ai për të udhëhequr Marinën Osmane në Detin Mesdhe, si pjesë e luftës kundër Napolit dhe Milanit. Gjatë fushatës së tij, Gedik Ahmed Pasha pushtoi ishujt e Santa Maura (Lefkada), Kefalonia, dhe Zante (Zakynthos). Meqenëse kishte pushtuar Kostandinopojën në 1453, Mehmed II e shihte veten si trashëgimtar të Perandorisë Romake dhe seriozisht e konsideroi pushtimin e Italisë për ribashkimin e tokave romake nën dinastinë e tij. Si pjesë e këtij plani, Gedik Ahmed Pasha u dërgua me një forcë detare në thembra të gadishullit Italian.

Pas një përpjekje të dështuar për të pushtuar Rodosin nga Kalorësit e Shën Gjonit, Ahmedi mori me sukses qytetin Bregdetar italian të Otrantos në 1480. S idoqoftë, për shkak të mungesës së ushqimit dhe furnizimeve, ai duhej të kthehej me shumicën e trupave të tij për në Shqipëri në të njëjtin vit, duke planifikuar të vazhdojë fushatën në 1481.

Vdekja e Mehmed II e parandaloi këtë. Në vend të kësaj, Ahmeti anoi me Beyazid II në luftën për atë që do të pasojë sulltanin. Sidoqoftë, Beyazid II nuk i besonte plotësisht Ahmedit dhe e kishte burgosur dhe vrarë më vonë më 18 nëntor 1482 në Adrianopojë.

Paraprak

Grenell e quan Mustafën udhëheqës guximtar

Default thumbnail
Tjetra

Veseli: Kurti nuk ka vizion për të ardhmen e Kosovës

TË FUNDIT NGA RUBRIKA