fbpx

Justini I

/
Neogazeta
- Ndarje nga Neogazeta.com

Justin I (2 shkurt 450 – 1 gusht 527) i lindur ne Bederiana(rrethina e Shkupit) ishte perandor i Parandorisë Lindore Romake(Bizantit) nga viti 518 në 527. Ai u ngrit në karrier nga radhët e ushtrisë dhe në fund u bë Perandor, pavarësisht faktit se ishte analfabet dhe pothuajse rreth të 70-tave në kohën e kurorzimit. Mbretërimi i tij, ishte i rëndësishëm për vendosjen e Dinastisë Justiniane që përfshin nipin e tij Justinian I, i shquar për krijimin e ligjeve të cilat hoqën ndikimin e vjetër së Patricëve Romak.

Qyteti i Anazarbusit(rrethina e Adana-Turki) u riemërua Justinopolis në vitin 525, për nder të Justin I.

Në vitet e fundit së mbretërimit të Justin kanë ndodhur edhe konfliktet/betejat midis Perandorisë, Ostrogotëve dhe Persianëve. Në 526, Antioku u shkatërrua nga një tërmet, ndërsa shëndeti i Justinit filloi të bjerë dhe ai zyrtarisht emëroi Justinianin si bashkë-perandori, kurse më 1 prill 527 si pasardhësin i tij. Në 1 gusht të po atij viti, Justini vdiq dhe u pasua nga Justiniani.

Neogazeta
- Ndarje nga Neogazeta.com
Paraprak

Ramush Haradinaj kujton vëllain e tij Luanin, në 45-vjetorin e lindjes

Tjetra

Haradinaj: Asnjë qytetarë nuk ik nga Kosova nëse liberalizohen vizat

TË FUNDIT NGA RUBRIKA

Gjin Bue Shpata

Gjin Bue Shpata (- vdiq më 1399) ishte fisnik shqiptar i derës së Shpatajve i cili