fbpx

Zognush Pasha

//

Origjina e tij është ende e panjohur mire,por shumica e studiuesve e permendin me prejardhje Arberore.

Zognush Pasha thuhet se eshte konvertuar në Islam në moshën 13 vjeqare. Rekrutuar në mesin e jeniçerëve, ai ishte në gjendje për të vendosur veten në krye të makinës ushtarake dhe të politikës së Perandorisë Osmane, në sajë të aftësive të tij dhe besimit që ai gëzonte te sulltani i ri, i cili kishte shoqëruar atë në mërgim e tij të 1446. Ai mori titullin e vezirit të tretë ne vitin 1439, i vizionit të dytë në vitin 1451 dhe te Gran-Vezirit(Kryeministrit) më 30 maj 1453, ditën e marrjes së Kostadinopojës. Gjatë rrethimit të Kostadinopojës, Zognush Pasha luajti një rol të rëndësishëm, duke planifikuar sulmet ndaj mureve nëpërmjet inxhinierëve të drurit dhe kullave të lëvizshme. Më 26 maj, ai mblodhi këshillin e luftës, kundërshtoi argumentet e vezirit te madh Halil Candarli, në favor të një zgjidhjeje paqësore të rrethimit dhe një armëpushim me të krishterët (si shqetësuar në lidhje me një reagim të mundshëm të fuqive të Evropës Perëndimore) , duke kembegulur per sulmin ndaj keshtjelles se Konstantinopojes duke u bere nje nder me meritoret per pushtimin e Konstandinopojes nga ushtria e perandorise Osmane. Thuhet se Zognush Pasha, Sulltanit i tregonte per shembullin e Aleksandrit të Madh, lider te cilin kishte si një model per ceshtjet e pushtimeve te tokave. Zognush Pasha kishte arritur qe ta bind Sulltan Mehmed-in II.  Diten e sulmit përfundimtar Zognush Pasha kishte vendosur njerëzit e tij(me gjase trupat shqiptare te ushtrise Osmane sepse kronikat tregojn se cdo drejtues kishe mbrapa trupat e etnise se tije,sikur ne rastin e Skenderbegut i cili kur u erdhi ne Arberi kishte mbrapa trupat e etnise se tije ne grupimin e tije ushtarak) për sulmin e mureve të keshtjelles, gjithashtu duke dërguar përforcime për trupat detare të vendosur në Bririn e Artë. Ne kete beteje thuhet se kishte marre pjese edhe Ballaban Pashe Badera i cili ishte gjeneral i divizioneve Ballkanike te ushtrise Osmane,dhe kronikat tregojn qe ai ishte i pari qe u ngjit mureve te kalase se bashku me ushtaret e tije.

Nese Historine e trajtojme ne menyre objektive,duke e trajtuar kohen ne te cilen jetoj dhe veproje Zognush Pasha ne konteksin e saj te drejte Historik,kohe ne te cilin nuk ekzistonin luftat dhe aleancat ne baza etnike,por ideologjike,ateher Zognush Pasha do te ishte nje figure shtese e madhe me permasa nderkombtare e etnise sone Shqiptare e ateher e quajtur Arberore,edhe pse ishte ne anen e kundert te Princave Arberor te asaj kohe te cilet ishin ne anen e Venedikut. Historiografia jone duhet ta pranoj realitetin Historik te nje kohe e cila nuk i kishte as idete dhe as politikat qe ekziszojne sot. Shum princa Arberor te asaj kohe ishin ne aleance me venedikun,por edhe shum anetar te familjeve tyre,dhe shume feuadal tjer Arberor por edhe te etnive tjera ne Ballkan ishin ne aleanc me Osmanet.

Per fat te keq Historiografia jone nuk e trajton figuren e Zognush Pashes fare,edhe pse ishte nje nder figurat me te medha te politikave boterore te asaj kohe.

Paraprak

Blendi Fevziu ka disa këshilla për Albin Kurtin

Tjetra

Albin Kurti: Nesër e takoj Isa Mustafën dhe Vjosa Osmanin, unë nuk do të jem arrogant me opozitën

TË FUNDIT NGA RUBRIKA